Leginstructies :

 

Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe houten vloer.

 

Lees onderstaande informatie aandachtig door, voordat u de vloerdelen gaat leggen.

 

Houten vloerdelen minimaal 2 tot 3 dagen in de ruimte waarin de vloer gelegd wordt laten acclimatiseren. Deze ruimte moet een temperatuur hebben van minimaal ca. 16 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen de 45 en 70 % hebben. Plaats het hout (de pakken) tijdens de opslag op een vlakke ondergrond zonder deze te openen. Houten vloeren zijn niet geschikt voor ruimtes waarin de luchtvochtigheid constant aan de hoge kant is. Er moet altijd een mogelijkheid zijn om te ventileren.

 

Voorbereiding:

 

Houten vloeren kunnen op praktisch alle werkvloeren worden gelegd. De werkvloer dient wel blijvend droog, hard, vlak, schoon en goed dragend te zijn. Hoogte verschillen van max. 3 mm per strekkende meter dienen uitgevlakt te worden. Hou de temperatuur van de te leggen ruimte constant en minimaal op 16 graden Celsius.

 

Bij zwevende vloeren moet men altijd eerst een PE folie op de vloer leggen met een overlap van ca. 30 cm. Naden dicht tapen De folie ca. 8 cm langs de muren omhoog zetten. Bij een massief verlijmde vloer dient u eerst te kijken of deze niet te korrelig is. Zodra hier sprake van is moet u een 2 laagse verdichtende primer aanbrengen.

 

Vloeren met daarin een vloerverwarming en / of koeling kunt u zwevend leggen op een goede warmte doorlatende ondervloer of u gaat massief verlijmen met een daarvoor geschikte lijm. Voor vloeren met vloerverwarming wordt veelal gebruik gemaakt van een goeie Duo Plank waarvan de opbouw bestaat uit Berken Multiplex met bv. een toplaag van Eiken. Let wel op dat de door u gekozen houtsoort wel geschikt is voor vloerverwarming.

 

Bij een zwevende vloer dient u altijd minimaal 1,5 cm rondom speling aan te houden ten aanzien van de wanden en CV leidingen. Bij massieve vloeren verlijmd u alleen in de groef van de kopse uiteinden en bij Duo Planken verlijmd u altijd alle groeven met dotjes lijm. Niet vol verlijmen in de groef, daar de planken dan moeilijk passen. Bij massief hout dient u langs de wanden nog gebruik te maken van stalen spanveren. Leg in alle gevallen bij aanvang de groefzijde aan de wand. Een aanslagblok is makkelijk om het hout aaneen te tikken. U kunt ook een stukje hout van ca. 30 cm van de plank zagen en dit gebruiken. De volgende rij begint u met het deel wat eerder is afgezaagd of kort een plank in.

 

De uiteinden van de planken moeten minimaal 30 tot 40 cm verschillen om een mooi patroon te krijgen. Gebruik voor de eindafwerking altijd massieve platte deklijsten van 28 x 5 mm en bij opstaande hoge plinten dienen deze minimaal 18 mm dik te zijn. Gebruik dus geen standaard bouwplinten.

 

Onderhoud :

 

Goed onderhoud verlengt de levensduur en uitstaling van uw vloer. Wij adviseren u om regelmatig te stofzuigen. Als u de vloer heeft laten behandelen met Woca olie dan dient u in het begin de vloer regelmatig te dweilen met de door ons meegeleverde zeep. Nooit nadweilen met schoon water !!

 

De zeepresten dienen op de vloer achter te blijven om een extra bescherming aan te brengen. Hierdoor wordt de vloer water en vuil afstotend. Eens in de paar jaar kunt u zelf de vloer eenvoudig voorzien van een onderhoudsolie. Een goede schoonloopmat bij de voordeur is sterk aan te raden.

 

Wij adviseren u om vilt onder stoel- en tafelpoten aan te brengen. Lees altijd goed de gebruiksvoorschriften van de leverancier !

 

Wij adviseren u niet alleen over het leggen van een vloer, naar kunnen u ook voorzien van de benodigde gereedschappen.

 

Tevens hebben wij in overleg een optie om bij u thuis even tekst en uitleg te geven hoe u moet beginnen. De parketteur zal zo nodig de vloer uitlijnen en de 1e twee rijen voor u leggen.

Outlet Store Leginstructies