Vraag & Antwoord

Wat is het verschil tussen parket en een houten vloer?

Parket is een stroken of motief vloer. Deze vloeren worden veelal verlijmd en genageld aan een houten ondervloer, zoals spaanplaat broodjes etc. Bekende patronen hierin zijn o.a. de Visgraat en  Hongaarse punt. Een planken vloer bestaat daarentegen uit bredere en dikkere stroken hout, welke rondom zijn voorzien van een mes- en groefverbinding. Deze vloeren kunnen zwevend of massief worden verlijmd. De vloeren zijn qua uitstraling niet te vergelijken met een parketvloer.

Wat is een Duo Plank of Multi Plank?

Dit is een samengesteld vloerdeel, nl. een multiplex onderlaag met daarop een toplaag van hout.

De toplagen kunnen variëren van 3 tot 6 mm. De toplagen zijn in veel houtsoorten verkrijgbaar.

Wat is een Lamelplank?

Dit is een samengesteld 3 laags vloerdeel, welke veelal in het buitenland worden geproduceerd. Over het algemeen zijn de planken veel dunner en hebben een dunnere toplaag! Over het algemeen zijn lamelplanken wat dunner en hebben een dunnere toplaag.

Hoe vaak kan ik een massief houten vloer schuren?

Professioneel ongeveer 4 keer. Dat betekent dat een houten vloer een leven lang meegaat.

In welke houtsoorten is mijn vloer verkrijgbaar?

Eikenhout zijn er in diverse varianten zoals Kasteel Eiken, gebakken Eiken, geschraapt, gerookt en  verouderd Eiken. Verder in diverse soorten Grenen, Noten, Essen, Esdoorn, Merbau, Teak, Jatoba, Wengé en tal van andere soorten, veelal met FSC keurmerk.

Hoe dik en hoe lang zijn de te leggen vloerdelen?

Een massief houten vloer is meestal 20 mm dik. In combinatie met de ondervloer kan de totale dikte van het geheel variëren van 23 tot 32 mm. De breedte van een planken vloer gaat van ca. 2 tot 36 cm. Dit is afhankelijk van de houtsoort. Massief hout wordt veelal geleverd in vallende lengtes tot 3 m¹ Ook dit hangt van de houtsoort af.

Wat is de levertijd van een bestelde vloer?

Afhankelijk van jouw keuze ca. 1 tot 6 weken. Ons advies is, neem levertijden en de montage aan de ruime kant. Wacht zeker niet tot het laatste moment met uw beslissing en laat jouw vloer zonder aanbetalingen vastleggen. Zo sluit je ieder risico uit.

Kan ik mijn houten vloer of parket zelf leggen?

Zeker, dankzij onze instructies en de meegeleverde handleiding. Er zijn twee methoden: verlijmd of zwevend leggen. Een ‘zwevende vloer’ krijgt als ondergrond een folie, tegel of 10dB geluidsvloer. De vloerdelen worden kops verlijmd en de zijkant van de vloer wordt voorzien van spanveren. Een verlijmde (parket)vloer komt doorgaans op een ondervloer van spaanplaat die vooraf wordt verlijmd op de betonvloer. Let wel op en goede, vlakke en harde zand- cementvloer. Is deze te korrelig, maak dan gebruik van een primer om de vloer te verdichten.  Is de ondergrond van hout, dan komt daar eerst een PE folie overheen. Dan de spaanplaat schroeven, waar vervolgens de houten vloer op wordt gelijmd en blind vernageld d.m.v. een slagtacker. Het leggen van een verlijmde vloer duurt langer, dan het zwevend leggen.

Wat is het verschil in gebruik, tussen een verlijmde en een zwevende houten vloer?

Een verlijmde vloer klinkt massiever en daardoor minder loopgeluiden. Een zwevende vloer klinkt wat hol. Dit geldt zeker voor Lamelparket.

Is elke ondergrond geschikt voor het leggen van een houten vloer of parket?

In principe wel. Voor een vakkundig bedrijf als het onze is geen ondergrond te moeilijk om daarop jouw gewenste vloer aan te brengen.

Hoe wordt een houten vloer afgewerkt?

Meestal met olie in diverse tinten. Bij een Frans Eiken vloer kun je vooraf  de vloer roken, door voor aanvang van het oliën bakjes met Ammoniak weg te zetten. De afwerking met olie accentueert de houtstructuur, waardoor de uitstraling nog natuurlijker wordt. Mits de olie goed wordt aangebracht, heb je weinig onderhoud aan jouw houten vloer.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Om te beginnen regelmatig stofzuigen, want zand en vuil werken als schuurmiddelen en doen het hout onnodig slijten. Daarnaast is bewerking met de meegeleverde zeep en naderhand altijd verkrijgbare olie of intensief reiniger noodzakelijk om jouw houten vloer in topconditie te houden.

Vocht op de vloer, geeft dat vlekken?

Gemorste drank, etenswaren of ander vuil moet zo snel mogelijk van de houten vloer worden verwijderd. Dat kan met een licht bevochtigde doek. Er kunnen dan geen vlekken in het hout ontstaan. Een houten vloer is dankzij de olie afwerking van de Woca olie weliswaar onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij.

Kan een houten vloer verkleuren?

Ja, dit komt vanwege het aanwezige UV licht. Dit is normaal voor een houten vloer. In de nieuwe vloer zitten al kleurnuances en deze kleuren na verloop van tijd naar elkaar toe. De meeste vloeren worden wat donkerder.


Kan een houten vloer ook in de keuken of badkamer worden gelegd?
In de keuken zeker, want alle soorten gemorst vocht zijn in principe afneembaar. In de keuken wordt verhoudingsgewijs meer gelopen, dan in de rest van het huis, zodat het onderhoud van de houten vloer op die plaats iets meer aandacht vraagt. Een badkamer is mogelijk, maar niet met iedere houtsoort. Laat je dus vooraf goed inlichten. Wij hebben al meerdere badkamers voorzien van een mooie houten vloer.

 

Als ik een houten vloer in de keuken wil, wanneer wordt die dan geplaatst?

Dit maakt ons niet uit. Meestal hangt dit van onze planning af of die van de Keuken leverancier. Mocht de keuken eerst worden geplaatst, dan altijd eerst de totale opbouwhoogte van de vloer doorgeven.

 

Als de houten vloer al ligt en ik wil de wanden (laten) stukadoren, kan dat in verband met het vrijkomende vocht?

Eerst de vloer goed afdekken met een vochtregulerende stucloper. Na het stukadoren goed ventileren en zodra mogelijk, de temperatuur van de CV verhogen. Blijven ventileren!!  Na 3 dagen de stucloper weghalen en blijven ventileren totdat de stuclaag volledig droog is.

 

Een houten vloer leggen in een nieuwbouwwoning is dat vragen om problemen?

Nee, nieuwbouwwoningen zijn helemaal niet zo vochtig bij de oplevering. Er is veel en langdurige ventilatie aan voorafgegaan. Er kan dus met gemak een massief houten vloer in een nieuw huis worden gelegd. Het is iets anders als de dekvloer nog vers is, bijvoorbeeld opnieuw gestort of aangestreken. Dank hierbij ook aan later aan te leggen vloerverwarming, welke een nieuwe afwerklaag krijgt van minimaal 2 cm. Een betonvloer droogt ca. 1 cm per week. Bij twijfel raden wij je aan niet te starten met leggen, maar bel ons eerst om een vochtmeting uit te voeren.


Wat voor garanties heb ik als koper van een houten vloer bij uw bedrijf?

Outlet Houten Vloeren beschikt met gepaste trots over de CBW-Garantie, afgegeven door de Centrale Branchevereniging Wonen.

 

Hebben de vloerdelen die jullie leveren een keurmerk?

Ja. In de meeste gevallen gaat het om een FSC-keurmerk, wat betekent dat het bos waaruit ons hout afkomstig is, duurzaam wordt beheerd. Wettelijk ligt vast dat zo’n gekapt bos binnen drie jaar opnieuw moet worden aangeplant. FSC is de afkorting van Forest Stewardship Council, een uit de milieubeweging voortgekomen organisatie, zie ook de website: www.fscnl.org. Tevens is er voor importeurs nu het gedoneerde PEFC keurmerk.

Maakt Outlet Houten Vloeren deel uit van een grote winkelketen?

Outlet Houten Vloeren is een zelfstandig familiebedrijf met ruim 25 jaar ervaring in de verkoop, het leggen van houten vloeren en het herstellen en/of repareren van waterschade vloeren.

 

Voor alle overige vragen, neem gerust contact met ons op via 072 572 0021 of per e-mail: info@outlethoutenvloeren.nl 

Outlet Houten Vloeren_logo.png

25 JAAR VAKKENNIS

FAMILIEBEDRIJF 'KORTE LIJNEN'

SNELLE LEVERTIJD

GROOT ASSORTIMENT